Tom Janssen (Breda, 1950) is sinds jaar en dag politiek tekenaar voor het landelijk dagblad Trouw.
Daarnaast tekent hij voor een aantal regionale dagbladen (o.a. Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, de Limburger) en het dagblad .
Verder werkt hij ondermeer voor bladen als Nestor (UnieKBO), Diagonaal (VWS).

Via Cagle Cartoons, Cartoonists & Writers Syndicate en Le Courrier International zijn en worden tekeningen van hem gepubliceerd in vele buitenlandse bladen, waaronder de toenmalige International Herald Tribune (tegenwoordig the International New York Times), Time Magazine, Le Monde en The New York Times zelf ( tot ze stopten met politieke tekeningen in 2020).Hij neemt jaarlijks deel aan de rondreizende tentoonstelling "Politiek in Prent" van de stichting Pers & Prent, die ieder jaar op het Binnenhof geopend wordt.

de Inktspotprijs 2004 voor De genocide in Darfur
.In 2006 de 3e prijs bij World Press Cartoon voor zijn prent Naar het paradijs die hem datzelfde jaar tevens de BeNe-prijs zou opleveren. In 2009 bij WPC de 2e prijs met Wall Street.
de Inktspotprijs 2008 Met de prent Handophoudende kapitalist (Trouw). Hij kreeg ook een eervolle vermelding voor Yes, we can! (GPD-bladen).
In 2011 de Markiezenhofpenning
  in Bergen op Zoom( voorheen de Tom Smitspenning)) .In 2012 en in 2015 de 2e prijs bij Presseurop op het Internazionale festival in Ferrara. In 2016 de FECOprijs (Middelburg) en de 2e prijs bij Press Cartoon Europe (Knokke). In 2021 de 3e prijs bij World Press Freedom Canada, de Libexprijs 2021 bij het Lector in Fabula festival te Conversano (Italie) en de European Cartoon Award 2021.

 

 

  actueel