Het Brabants Dagblad, 3-10-'06:

Cartoonist Tom Janssen (onder meer publicerend in het Brabants Dagblad) heeft de grote BENEprijs gewonnen voor de beste politieke spotprent 2006.
De driekoppige jury roemde gistermiddag in het Markiezenhof in Bergen op Zoom de prestatie van de cartoonist om op uiterst subtiele wijze een verschrikkelijke gebeurtenis uit te beelden. In de spotprent van Janssen schuilt de kracht van het beeld zonder één woord ter uitleg’.

De winnende cartoon laat een rugzaktoerist – duidelijk een moslim – zien, die op een metrostation de dienstregeling bekijkt.
Het spoornet heeft één eindbestemming: het paradijs. De tekening refereert aan de terroristische aanslag op metrolijnen in Londen. Tom Janssen won met dezelfde prent dit jaar al een tweede prijs op het internationale World Press Cartoonfestival in Portugal.

Vorig jaar won hij de befaamde Inktspotprijs. Aan de BENE (België Nederland)prijs deden 23 tekenaars uit België met 66 prenten mee en 23 uit Nederland met 54 cartoons.
In de jury zaten het Vlaamse parlementslid Margriet Hermans, cultuurwethouder Maarten van Eekelen van Bergen op Zoom en Camiel de Vries van Sotheby’s Amsterdam.


bekroonde prent